top of page

Που οφείλονται τα ορθογραφικά λάθη των παιδιών;


Τα ορθογραφικά λάθη που κάνουν τα παιδιά, μπορεί να προέρχονται από προβλήματα στην οπτική μνήμη, στην ακουστική μνήμη, στην ακουστική και οπτική διάκριση και τις κινητικές δεξιότητες. Έτσι τα λάθη αυτά μπορεί να είναι :


▪︎Παράλειψη γραμμάτων ή συλλαβών. ▪︎Αντικατάσταση γραμμάτων ή συλλαβών. ▪︎Πρόσθεση γραμμάτων ή συλλαβών. ▪︎Λάθη στη χρήση του κεφαλαίου γράμματος. ▪︎Λάθη τονισμού ή παντελής έλλειψη τόνων. ▪︎Λάθη στην απόσταση μεταξύ λέξεων στην πρόταση. ▪︎Κακή γραφή των γραμμάτων. ▪︎Συντακτικά λάθη. ▪︎Λάθη σε βασικούς κανόνες ορθογραφίας. ▪︎Λάθη ιστορικής ορθογραφίας. ▪︎Έλλειψη γενίκευσης των κανόνων ορθογραφίας σε όλες τις λέξεις ομοιοκατάληκτες ή παράγωγες. ▪︎Υπάρχουν όμως και λάθη λεξιλογίου όπως και άλλα που οφείλονται σε φτωχή δεξιότητα αυτοδιόρθωσης.





Εδώ εμείς βάλαμε σε σπιτάκι τις λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Σε πράσινο σχήμα τις λέξεις που ακολουθούν κάποιον ορθογραφικό κανόνα. Σε κίτρινο χρώμα λέξεις με δύσκολη θεματική ορθογραφία που πρέπει να θυμόμαστε. Σε αυτές τις λέξεις ζωγραφίσαμε κάποια εικόνα έτσι ώστε να θυμόμαστε και να ανακαλούμε πιο εύκολα την ορθογραφία της λέξης.


Πηγή: Η ιδέα είναι από τον ιστότοπο thrania_official

Γονείς Α.με.Α.

bottom of page